Henrik Evertsson. Foto: Dplay

Regissör bakom nya filmen om Estonia: ”Reaktioner var väntat”

Publicerad

En ny dokumentärfilm på Dplay om Estoniakatastrofen har väckt frågor om hur olyckan gick till.

I dokumentären filmar dykarna ett tidigare oupptäckt hål i skrovet och nu kräver SD och KD att nya dykningar ska genomföras.

– Att det kommer reaktioner var väntat, berättar regissören Henrik Evertsson.

I förra veckan kom dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” ut på Dplay. Enligt den haverilkommision som utredde olyckan på 90-talet var det fartygets bogvisir som lossnade, vilket ledde till att bildäck snabbt fylldes med vatten.

En ny dokumentärfilm visar bilder på ett tidigare oupptäckt hål i det förlista fartyget Estonia. Foto: DPLAY / TT

Men nya bilder i dokumentären visar ett tidigare oupptäckt hål i sidan på skrovet. Hålet är fyra meter långt men har inte undersökts av haverikommissionen på 90-talet eftersom det då låg dolt mot botten. Under tidens gång har vraket rört sig och hålet har blottlagts.

Enligt filmteamet var haverikommissionen också bristfällig och gick emot överlevarnas egna vittnesmål.

”Blivit fullständigt nedringd”

Nu vill Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att nya dykningar ska genomföras vid vraket för att undersöka olyckan och för att bärga avlidna. Att det kommer politiska reaktioner var väntat, enligt regissören Henrik Evertsson.

Även de som drabbades värst av katastrofen har reagerat och hört av sig till filmteamet.

– Jag har blivit fullständigt nedringd av anhöriga och överlevande och andra som är engagerade i den här saken. De tycker att det här är en väldigt viktig dokumentär som sätter Estonia-katastrofen i ett nytt ljus.

”Fanns en stor oro”

Henrik Evertsson säger att dokumentären på många sätt handlar om människorna som engagerat sig i frågan om Estonia.

– När vi inledde arbetet med den här serien tog vi kontakt med människor som varit engagerade och lyft frågetecken kring det här. Det vi såg ganska tydligt var att det finns en stor oro ute i landet om vi verkligen har alla svar på bordet om vad som hände den där natten. Den här dokumentären är på ett sätt deras berättelse, för många av de anhöriga och överlevande upplevde att de aldrig blivit hörda i detta på 26 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.