Nordiska museet i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Nordiska museet räddar fotonegativ efter vattenläcka

Publicerad

En stor samling av fotografier har skadats i en vattenläcka på Nordiska Museet i Stockholm. Nu arbetar museet med att rädda fotonegativen. Det rapporterar Kulturnytt i P1.

I början av året blev hundratusentals fotonegativ ur Nordiska museets stora samling skadade i en vattenläcka när en ledning i marken gick sönder. De bilder som kan ha blivit skadade är exempelvis vardagsbilder från Dalarna från tidigt 1900-tal.

När museet upptäckte vattenläckan frystes negativen in för att stanna av nedbrytningsprocessen. En grupp konservatorer ska nu börja arbetet med att tina, torka och försöka rädda bilderna, rapporterar Kulturnytt i P1.

– Vi tror inte att det blir några bestående skador, men det kommer visa sig först när vi sätter i gång, säger Sara Ellenius, sektionschef på Nordiska museet, till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.