Han siade in i framtiden 1997: ”Jag lade ihop ett och ett”

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser ditt liv ut om 30 år? Hur ser världen ut om 150 år? De frågorna vill Nordiska museet att Sveriges befolkning svarar på för att kunna skönja och diskutera olika framtidsscenarion. 

I samband med Nordiska museets 150-års jubileum har museet en digital insamling, öppen för alla, där svenskarna kan skicka in hur de önskar och tror att framtiden kommer att se ut. Både ur ett personligt perspektiv, men också ur ett globalt perspektiv.  

– Nordiska museet har ju uppdraget att samla in minnet av liv och arbete i Sverige. Med den här insamlingen vill vi vidga tidsperspektiven, vi tycker att samhällsdebatten idag är ganska kortsiktig, säger Jörgen Löwenfeldt, projektledare för Nordiska museets digitala kanaler. 

Frågan om hur framtiden kommer att se ut ställs i en tid som präglas av pandemi, krig i Europa och klimatkris vilket kommer synas i svaren menar Jörgen Löwenfeldt. 

– Det är så många kriser parallellt nu så framtidsfrågorna är extra relevanta. Genom insamlingen skapar vi en debatt om hur vi vill leva, men svaren blir också en tidskapsel om hur stämningen är i samhället.

Han prickade in många rätt

Samma fråga om framtiden ställdes av Nordiska museet till tvåhundra svenskar 1997. Några av svaren, tillsammans med intervjuer med brevskrivarna, finns publicerade på museets webb. En av dem som skickade in sitt svar 1998 var Örjan Hedenberg, som lyckades pricka in många rätt i sin framtidsspaning.

Han skrev bland annat att på grund av begränsade resurser skulle klyftan mellan olika befolkningsgrupper öka, tillsammans med sannolikheten för väpnade konflikter. Örjan Hedenberg siade även att att maten skulle bli dyrare, invandringen till Europa skulle öka och att länder mer eller mindre skulle stänga sina gränser.

– Ja, det stämde ju ganska bra. När jag skrev det här utgick jag från hur samhället såg ut då och la ihop ett och ett, säger Örjan Hedenberg till Kulturnyheterna.

Tror på en ljus framtid

På frågan om hur framtiden ser ut 20 år framåt svarar han att han tror att landsbygden kommer att få större betydelse eftersom vi kommer att behöva bli mer självförsörjande på mat.  

– Man får ju hela tiden höra eländessaker på nyheterna, men i själva verket så blir det ju bättre och bättre hela tiden, säger Örjan Hedenberg.  

Se Örjan Hedenberg framtidsspana om de kommande 30 åren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.