Foto: TT

Nordkorea fick hjälp att angripa Sony

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea hade förmodligen hjälp av hackare utanför landet vid angreppet mot filmbolaget Sony Pictures, uppger en amerikansk företrädare. Andra bedömare tror att det kan ha funnits en insider.

Samtidigt finns tvivel på att Nordkorea ligger bakom. Konsultfirman Taia Global pekar ut ryska hackare, och lutar sig mot språkanalyser som gjorts av de misstänkta angriparnas kommunikationer.

Attacken mot Sony Pictures betraktas som det värsta cyberangreppet i USA. Hackarna stal inte bara stora mängder information. De raderade också hårddiskar och slog ut stora delar av filmbolagets nätverk i över en vecka.

Terrorhotad komedi

För snabba slutsatser

Mark Rasch, tidigare federal IT-brottsåklagare, hör till dem som anser att regeringen varit alltför snabb med att peka ut Nordkorea.

– Det finns många teorier om vem som gjorde det och hur de gjorde. Regeringen måste gå vidare med allihop, säger han.

USA misstänker Nordkorea

USA:s federala polis FBI står dock fast vid bedömningen att Nordkorea ligger bakom. Slutsatsen baseras på en stor mängd källor och uppgifter, bland annat underrättelseinformation.

”Det finns ingen trovärdig information som tyder på att andra individer är skyldiga till denna cyberhändelse”, skriver FBI i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhotad komedi

Mer i ämnet