Efterfrågan av ”Farbror Joakims liv” har rusat i Norge. Foto: NTB

Norsk rusning efter Farbror Joakim efter utgivningsstopp

Uppdaterad
Publicerad

Norli, en av de största bokkedjorna i Norge, säger till norska Verdens gang, VG, att ”Farbror Joakims liv” blivit en av de mest efterfrågade böckerna de senaste dagarna – efter att det framkommit att nytryck kan komma att stoppas.

Det har stormat i ankdammen sedan serietecknare Don Rosa skrev i en Facebook-grupp att en utländsk förläggare hört av sig till honom via mejl och meddelat att det kanske inte blir någon framtida utgivning av två av hans serieverk om Joakim von Anka. Detta eftersom att de inte längre går i linje med licensägaren Disneys värderingar.

I Norge har serieförlaget Egmont bekräftat för Nettavisen att de känner till problematiken och att serierna inte kommer att nytryckas i Norge heller.

Detta har lett till rusning efter samlingsverket ”Farbror Joakims liv”, utgiven första gången på 90-talet, där en av de aktuella serierna ”Världens rikaste anka” ingår.

Mest efterfrågade titeln

”Efterfrågan har gått i taket efter att det blev känt, genom VG, att ett par av historierna kan slopas i framtida utgåvor. Det är den mest efterfrågade titeln de senaste två dagarna”, skriver Caroline H Heitmann, marknadschef på en av Norges största bokkedjor Norli, i ett mejl till VG under helgen.

Det har spekulerats, bland annat av tecknaren själv, att det skulle kunna röra sig om att Bombie, en zombie som sänts ut av en häxdoktor, skulle kunna vara figuren som strider mot Disneys värderingar. Detta har dock inte bekrätftats.

Stor uppgång i Norge och Finland

I en uppdatering efter originalinlägget uppmanade Don Rosa fansen att inte få panik och skrev att han bett om en vidare förklaring från förläggaren och har fått besked att ”diskussioner pågår”.

Bokusgruppen, där Bokus och Akademibokhandeln ingår, skriver till Kulturnyheterna att försäljningen varit lite högre i början av detta år jämfört med förra, men att det också kan bero på att flera av titlarna är slut hos leverantören.

Adlibris skriver att ”Farbror Joakims liv” varit tillfälligt slut i Sverige sedan mitten av februari, men att den klättrat på listorna i Norge och sålt ”riktigt mycket” i Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.