Nationaltheatret i Oslo drabbas av strejken. Foto: TT

Norska kulturstrejken trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Strejken bland norska kulturarbetare växer. Under onsdagen har antalet strejkande dubblerats. I nuläget handlar det om 435 anställda vid landets stora kulturinstitutioner, rapporterar NRK

Strejken handlar om att kulturarbetarna kräver ett mer jämställt pensionssystem. Då kvinnor i genomsnitt lever längre än män får de med dagens system en lägre livstidspension, menar fackförbunden LO Stat, Creo och NTL.

– Vi hoppas att arbetsgivarna ska ta sitt förnuft till fånga och inse att den ordningen vi ber om är den enda riktiga för att anställda ska få en trygg och god pension på lång sikt, sade Lise Olsen, biträdande chef i Norges LO-förbund till Kulturnyheterna den 1 september.

Stora scener drabbas

Flera av Norges största kulturinstitutioner berörs. För närvarande strejkar 186 personer anställda vid Norska operan och baletten, Norska Teatern och Nationalteatern i Oslo.

Även Bergens Filharmoniska orkester och Rogaland teater i Stavanger påverkas, liksom institutioner i Kristiansand och Trondheim.

Strejken har inneburit inställda föreställningar och osäkerhet i biljettförsäljningen, rapporterar NRK.

Arbetsgivarorganisationen Spekter har tidigare sagt att de inte är intresserade av att ändra det gällande pensionssystemet.

– Det är obegripligt att LO väljer att slå mot teatrar, orkestrar och operor för att ersätta Norges bästa avgiftsbestämda pensionssystem. LO:s krav kommer försvaga kulturinstitutionernas ekonomiska förutsägbarhet, sade Anne-Kari Bratten, vd för Spekter, till NRK den 3 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.