Jahn Teigens avled på måndagskvällen, 70 år gammal. Här besöker han en utställning om sin omfattande musikkarriär i Trondheim 2012. Foto: TT

Norske artisten Jahn Teigen är död

Uppdaterad
Publicerad

Jahn Teigen dog på Ystads sjukhus på måndagskvällen, uppger hans manager för norska nyhetsbyrån NTB. Den folkkära artisten blev 70 år.

Sina sista år levde artisten ett tillbakadraget liv på Klockaregården i Ingelstorp utanför Ystad, dit han flyttade 2006. I samband med flytten berättade han för Ystads Allehanda att han hade rest runt i Skåne och fattat tycke för landskapet och uppskattade att få vara lite anonym, jämfört med i Norge.

Jahn Teigen medverkade i den norska uttagningen till Eurovision för första gången 1974, han gick vidare men det var Anne-Karine Strøm som representerade Norge i den stora finalen. År 1978 vann han igen och stod på Eurovisionscenen med låten ”Mil etter mil”. Det gick inget vidare, Teigen kom sist – med noll poäng. Jahn Teigen är den person som deltagit i den norska finalen flest gånger, hela 14, och gått till Eurovision fyra, men stått på scenen tre. 

För den svenska publiken blev han också känd som ersättare för Knut Agnred i Galenskaparna och After Shaves föreställning ”Stinsen brinner” 1990. Han medverkade i trettio föreställningar och fick sedermera spela in en norsk version av Galenskaparnas hitlåt ”Pappa jag vill ha en italienare”.

Jahn Teigen var medlem i flera band, som Popol Vuh, Lions of Judea och Prima vera. Han gav ut fler än 40 album och 60 singlar.

”Jag är inte som alla andra!”

Den 27 september förra året fyllde han 70 år.

– När jag växte upp, såg jag människor som var 70 år som stengamla. Nu är det helt overkligt att tänka på att jag är det själv, sa han till norska NRK.

– Kreativiteten försvinner inte bara för att man blir 70 år. Jag håller på med ny musik och ser fram emot varje dag. Det kommer mer från mig. För jag är inte som alla andra!, sa Jahn Teigen.

Hans manager meddelar att familjen sörjer och inte önskar kommentera dödsfallet, skriver NTB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.