Norstedts drar tillbaka boken om Jan Guillou

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Jan Guillou kritiserat Paul Frigyes bok om honom och anklagat den för att innehålla sakfel drar förlaget tillbaka de böcker som hunnit ut i handeln.

– Vi återkallar alla exemplar som gått ut, säger Peter Karlsson förläggare på Norstedts, till Kulturnyheterna.

Paul Frigyes bok ”Höjd över varje misstanke” beskrivs av förlaget som en bok som ska reda ut vad som är vad i alla historier om Jan Guillou. Den ska teckna en klarare bild av alltifrån hans uppgörelse med barndomen i den självbiografiska romanen ”Ondskan” till hans roll som hjältejournalist och hans relation till kultureliten och journalistkåren.

Men efter att Guillou anklagat Frigyes bok för att innehålla flera sakfel drar förlaget nu tillbaka boken.

– Om det finns sakfel ska det korrigeras, säger Peter Karlsson.

Det är uppgifter om att Guillou skulle blivit relegerad från internatskolan Solbacka utan slutbetyg och att Guillous pappa och farfar inte skulle ha varit med i den franska frihetsarmén under andra världskriget som Guillou vänder sig emot.

– Skulle jag ha ljugit på de här punkterna som Paul Frigyes påstår skulle det ha förföljt mig genom hela livet, säger Jan Guillou i SVT:s Gomorron Sverige.

Peter Karlsson på Norstedts tycker att det är olyckligt om det stämmer att uppgifterna i boken är felaktiga.

– Det är det vi ska undersöka nu.

Hur har faktagranskningen gått till?

– Faktakollen har Paul Jobbat med. Det har han ju gjort i flera år, det är ju ett enormt material. Vi har självklart kollat en del och ställt frågor och så, men det finns ju ett antal punkter där det verkar som det blivit fel, säger Peter Karlsson.

Var har det gått snett?

– I det här fallet ser det ut som det fanns ytterligare frågor att ställa till Jan Guillou som inte ställdes. Men jag ska inte skylla ifrån mig. Vi räknade med att uppgifterna var korrekta, vilket de då kanske inte är, och det är förlaget som har ansvar för det.

TV: Se mötet mellan Guillou och Paul Frigyes i Gomorron Sverige

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.