Norstedts skär ner

Uppdaterad
Publicerad

Storförlaget Norstedts skär kraftigt i sin fackboksutgivning. Bland annat lägger man ned det så kallade imprintförlaget Tivoli, som startade förra året, och fem tjänster försvinner.

Stora förlag sparar

Redan för två år sedan inledde konkurrerande Bonnierförlagen en stor omorganisation. Sedan dess har 30 personer har avskedats med hänvisning till arbetsbrist.

Försäljningen av Norstedts

– Bonniers problem har delvis handlat om att boklubbsbranchen har havererat. Det finns ingen anledning för folk att vara med i en bokklubb när man kan köpa boken billigare direkt på nätet, säger Svante Weyler, som driver Weylerförlag, och menar att förlagsbranchens tillväxtperiod har övergått till en hårdare period med färre sålda böcker.

Översatt fackbok säljer inte

– Vad vi framför allt skär i är de utgivningen riktigt stora upplagorna, ”massmarknadsutgivningen”. Vi satsar hellre på mer svensk kvalitetsutgivning. Det är större efterfrågan på de områdena. Importböckerna har inte fungerat särskilt bra, säger Peter Wilcke, fackbokschef till Svensk Bokhandel

När Norstedts startade Tivoli, var tanken att man skulle ge ut bred, kommersiell facklitteratur, medan Prisma skulle ge ut övrig facklitteratur med mer tyngd i.

På Ordfronts förlag är förlagschef Pelle Andersson är inte förvånad över att de stora förlagens besparingsåtgärder.

– Trenden är att det är svårare att sälja översatt litteratur i Sverige än svensk litteratur utomlands, säger han. Så det verkar ju lite klantigt att starta ett förlag enbart för översatt facklitteratur.

– De senaste åren har det blivit lättare och billigare att ge ut böcker, och en mängd små förlag har startats. När tiderna blir dåliga har de lättare att ställa om produktionen, medan de stora elefanterna får problem. De måste ha råd till sin överbyggnad, till alla de stora chefer med hög lön.

35 procent färre fackböcker nästa år

Norstedts förlag kommer att minska sin fackboksutgivning med 35 procent under nästa år. Nedskärningarna kommer även att slå igenom på Norstedts övriga fackboksutgivning. Här är det i första hand översatta titlar som drabbas; man prioriterar de svenska fackböckerna, säger Peter Wilcke. Den krympta utgivningen slår igenom även i organisationen. En del medarbetare kommer att få nya arbetsuppgifter, och fem tjänster försvinner.

– Bonniers skar i förväg, medan Norstedt skär ner mitt i, säger Svante Weyler. Men det är ovanligt att ett förlag behöver säga upp folk. Det tyder på att man har satsat fel.

Elisabeth Åsbrink

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av Norstedts

Mer i ämnet