Roger Michells sista film har premiär nästa år. Foto: AP/TT

Notting Hill-regissören Roger Michell är död

Publicerad

Regissören Roger Michell har avlidit, 65 år gammal, skriver The Independent. Michell är mest känd för att ha regisserat Notting Hill, med Julia Roberts och Hugh Grant, som när den hade premiär slog publikrekord för en brittisk film.

Roger Michell föddes 1956 i Sydafrika av brittiska föräldrar. Pappan var diplomat och han växte upp i Beirut, Damaskus och Prag.

Michell utbildade sig i Bristol i England och inledde sin bana som teaterregissör. 1995 gjorde han en filmatisering av Jane Austens Övertalning för BBC. Den vann en Bafta för bästa dramafilm.

Han delade sin tid mellan teaterscenen och filmen och var under en sexårsperiod fast regissör hos Royal Shakespeare Company. Manusförfattaren Richard Curtis, som tidigare hade skrivit manuset till Fyra bröllop och en begravning sökte upp Michell och bad honom regissera Notting Hill 1999.

Sista filmen har inte haft premiär

– När vi spelade in insåg jag att om inte filmen blev en lika stor succé som Richard Curtis tidigare film skulle den anses vara ”den misslyckade andra skivan”. Så jag är glad att även nu, 20 år senare, så pratar folk fortfarande om ”Notting Hill”, sade han i en intervju med magasinet Zavvi 2019.

Efter succén regisserade Roger Michell filmer som The mother med Daniel Craig. Craig ville ha honom som regissör till Bondfilmen Quantum of solace 2006, men när inte manuset blev färdigt i tid hoppade Michell av filmen.

Roger Michell hade två barn med skådespelaren Kate Buffery och två med Anna Maxwell Martin, som han skilde sig från 2020.

Hans sista film The duke med Helen Mirren och Jim Broadbent har planerad premiär i februari 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.