100 klagomål har inkommit till norska public service-bolaget. Foto: NRK

NRK får kritik för sexguide med 60 ställningar

Uppdaterad
Publicerad

Norska public service-bolaget NRK har publicerat en sexguide, något som väckt starka reaktioner. Kritiken handlar bland annat om huruvida det är NRK:s uppdrag att skriva om sex.

Sexguiden är framtagen i samarbete med en rad experter och listar 60 sexställningar. ”Använd den som inspiration, och kom ihåg att du inte måste pröva allt”, skriver NRK.

Ställningarna illustreras med svartvita foton på nakna par i olika åldrar, av olika kön och med olika kroppsformer, som helt enkelt visar hur man gör.

I guiden finns olika kategorier som talar om huruvida de funkar vid samkönat sex, för gravida, eller för den med ont i ryggen. För den som är akrobatisk finns ställningar som flamingo, origami och stump mot stump. Vid ”rumpekos” tipsar NRK om att ta en ordentlig dusch först.

100 klagomål

Under de fem första dagarna från att guiden publicerades mottog NRK runt 100 klagomål, säger redaktionschef Reidar Kristiansen till tidningen VG.

Kritiken har handlat om huruvida det är public service uppdrag att skriva om sex, och när guiden låg på NRK:s förstasida ifrågasattes nyhetsvärderingen.

Flera menar också att bilderna är stötande. NRK poängterar dock att personerna inte har sex på bilderna.

Till VG säger Kristiansen att fotografierna är i svartvitt och tagna från avstånd för att skilja dem från pornografiskt innehåll.

Vill ge en mer realistisk bild

Redaktionschef Reidar Kristiansen skriver i en kommentar på NRK:s sajt att unga får merparten av sin sexualundervisning från porren, och att syftet med guiden är att ge en realistisk och mångfaldig bild av sex.

”Med sexguiden vill NRK förmedla att det inte finns något facit på hur man ska ha sex”, skriver Kristiansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.