Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De flesta reaktionerna är mycket positiva”. Hör reportern Louise Fischer på danska Radio4 berätta om sitt reportage från swingersklubben. Foto: SVT

Dansk journalist hade sex på swingersklubb – sändes i radio

Uppdaterad
Publicerad

Danska radiokanalen Radio4 besökte en swingersklubb som öppnat efter lättade coronarestriktioner. Men vad lyssnarna kanske inte var beredda på var att reportern själv skulle delta i sexakterna och sända det hela i kanalens morgonprogram.

– Det är coolt när våra reportrar experimenterar, säger nyhetschefen Tina Kragelund.

Reportern Louise Fischer ska redan innan besöket på klubben Swingland i Ishøj ha fått grönt ljus från sina chefer om att delta i sexakterna, med förbehållet att det måste vara Fischers eget beslut.

Resultatet blev ett radioreportage där man tydligt kunde höra hur reportern hade sex med en av swingersklubbens medlemmar och ställde frågor under tiden.

Inte pryda

Radio4:s nyhets- och aktualitetschef Tina Kragelund tycker att det blev en unik inblick i en miljö som få upplevt på nära håll.

– Vi är varken pryda eller har beröringsskräck för något så allmänmänskligt som sex, säger Kragelund till Kulturnyheterna.

– Som journalister deltar vi i många andra saker i våra reportage, och anledningen är densamma här. Vi kommer närmare en miljö än vi skulle ha gjort om vi hade sett den från utsidan.

Reaktionerna på reportaget har till stor del varit positiva, samtidigt som det startat en häftig debatt kring hur frigjorda danskarna egentligen är, enligt Kragelund. Enligt henne har Fischer de senaste dagarna varit igenom en ”mediestorm”.

”Stöttar henne”

Finns det en risk att ni kränker reporterns integritet när ni låter henne genomföra detta, även om hon själv är med på det?

– Hon är en vuxen kvinna och är fullt på det klara med vad hon gör och vilka konsekvenser det kan få.

Men det kan vara svårt att förutse hur det kommer att påverka en i framtiden att man haft sex inför hela landet, är inte det något som du som chef borde ta ansvar för?

– Louise tar ett genomtänkt beslut på plats, som inte överskrider de pressetiska reglerna, det har vi fullt förtroende för och vi stöttar henne till 100 procent i hennes beslut, säger Tina Kragelund.

Radio4 är en privatägd talradio-kanal som startades 2019 av nio olika mediehus, bland andra Bornholms tidende, Flensborg avis och Jysk-fynske medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer