President Aleksandr Lukasjenko har infört nya medielagar som Reportrar utan gränser kallar ”drakoniska”. Foto: TT

Reportrar utan gränser slår larm: Nya drakoniska medielagar i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter den uppmärksammade kapningen av ett Ryanair-flygplan ovanför belarusiskt luftrum och fängslandet av den 26-årige journalisten, Roman Protasevitj, har Belarus president antagit flera nya medielagar som Reportrar utan gränser beskriver som ”drakoniska”.

Mindre än 24 timmar efter att Belarus president Aleksandr Lukasjenko tvingade ner ett flygplan på belarusisk mark och fängslade journalisten och aktivisten Roman Protasevitj, har presidenten nu gjort ytterligare inskränkningar på landets pressfrihet, enligt Reportrar utan gränser.

Dessa lagar kommer börja gälla inom en månad och gör det bland annat olagligt för reportrar att bevaka demonstrationer utan ett formellt godkännande av belarusiska myndigheter. Att livesända video eller ljud online kommer helt att förbjudas och det kommer också att bli olagligt att publicera opinionsmätningar som inte godkänts av landets myndigheter.

Den nya lagstiftningen innebär också ett förbud mot all publicering som inte gynnar nationella intressen, vilka definieras av myndigheterna i landet.

Anmäler presidenten

Under onsdagen kom även uppgifter om att Reportrar utan gränser anmäler president Aleksandr Lukasjenko till åklagarmyndigheten i Litauen för terrorbrott, efter kapningen av Ryanair-flygplanet.

Just nu sitter 24 journalister fängslade i Belarus. Tio av dem tillhörde tidigare landets populäraste oberoende nyhetskälla tut.by, som stängdes ner förra vecka av belarusiska myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.