NRK kommer inte spela några låtar med Michael Jackson i radio under två veckor. Foto: AP/TT

Norska NRK slutar spela Michael Jacksons låtar i radio

Uppdaterad
Publicerad

Det norska public service-bolaget NRK har beslutat att inte spela några låtar av Michael Jackson i radio under två veckor.
Beslutet hänger ihop med att NRK sänder den omtalade dokumentären Leaving Neverland den 10 mars.

– NRK har gjort detta för att visa hänsyn till folks känslor, säger musikchef Knut Henrik Ytre-Arne till NTB.

I Leaving Neverland vittnar två män om att de som barn ska ha utsatts för sexuella övergrepp av Michael Jackson. Filmen är kontroversiell, särskilt som Jackson frikändes i domstol 2005.

NRK:s beslut får kritik av den norska advokaten Marius Graasvold, som företräder flera organisationer och upphovsmän inom konst- och kulturfältet.

– Det är inte NRK:s roll att värdera artisters moraliska kvalité. Här gör de sig till både domare och bödel i en fråga, säger Graasvold till NTB.

Även SVT kommer att visa dokumentären som rört upp starka reaktioner i USA. Upphovsmakarna till dokumentären har kritiserats av Michael Jacksons familj då de inte har fått komma till tals och Jacksons dödsbo har stämt tv-kanalen HBO som sänder Leaving Neverland i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leaving Neverland

Mer i ämnet