Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ola Schuberts juridiska ombud, Katarina Strömholm och Magnus Tonell som företräder Hatten Education AB och Anneli Tissel.

Nu avgörs Babblarna-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Babblarna har över en halv miljard visningar på Youtube och är många barns favoritprogram. Under tisdagen inleds huvudförhandlingarna i Arbetsdomstolen kring vem som äger upphovsrätten till de populära figurerna.

Tvisten om upphovsrätten till Babblarna står mellan illustratören Ola Schubert, en av personerna som tecknat figurerna och Hatten förlag, som stämt honom.

Schubert har tidigare sagt till Kulturnyheterna att han vill ha en standardroyalty för figurerna han ritat under tolv års tid för den inkomst som figurerna inbringat i form av leksaks- och prylförsäljning.

– Enligt min klient har han upphovsrätten till de figurer och animationer han har skapat. Han har alltså inte lämnat bort upphovsrätten. Sen har han under perioder av samarbete inte haft något att invända mot att Hatten har använt illustrationerna, säger Ola Schuberts juridiska ombud, advokat Katarina Strömholm till Kulturnyheterna.

Grunden i konflikten handlar om att ett royaltyavtal som gällt under tio års tid. När avtalet skulle omförhandlas hösten 2017 havererade samarbetet. Anneli Tissel, som står bakom idén och konceptet Babblarna menar att om hon förlorar tvisten kommer hon att förlora rättigheterna till sitt livsverk som tagit henne 20 år att bygga upp.

– Det är Hatten som ska ha upphovsrätten. Det är inte rimligt att en tidigare arbetstagare som jobbat inom ramen för projektet bara kan säga upp sig och återta de rättigheterna för något han gjort inom ramen för sina arbetsuppgifter, säger advokat Magnus Tonell som företräder Hatten Education AB och Anneli Tissel.

Upphovsrättsskyddade figurer?

Sanna Wolk, professor i immaterialrätt säger till SVT Morgonstudion att det som Arbetsdomstolen främst ska ta reda på är om Babblarna-figurerna är upphovsrättsligt skyddade eller inte och hur man ska tolka avtalen som skrivits.

– Vilken rätt har illustratören, vilken rätt har förlaget och får man vidareutveckla konceptet? Har man gått till domstol och gått så långt så är avtalen sannolikt otydligt skrivna.

Förhandlingarna pågår till den 4 oktober.

Förtydligande: Ola Schubert är av flera illustratörer bakom figurerna Babblarna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sanna Wolk, professor i immaterialrätt gästar Morgonstudion. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer