Målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz i Stockolms tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kulturprofilens försvarsadvokat: Vi är nöjda med första rättegångsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Den första dagen av rättegången mot den så kallade Kulturprofilen, som står åtalad för två våldtäkter, har avslutats. Mannen nekar till alla anklagelser.
– Vi är nöjda. Vi tycker att det har gått enligt planen, säger Kulturprofilens försvaradvokat Björn Hurtig efter dagens slut.

Anklagelserna mot mannen, som är gift med Akademieledamoten Katarina Frostenson, tog sin början i november 2017. Då publicerade Dagens Nyheter en artikel där 18 kvinnor sade sig ha blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp av mannen.

På onsdagen inleddes rättegången mot Kulturprofilen, som står åtalad för två våldtäkter som enligt åtalet ägde rum 2011. Kulturprofilen nekar till alla anklagelser.

Kulturprofilens försvaradvokat Björn Hurtig uttrycker efter dagens slut optimism.

– Vi är nöjda. Vi tycker att det har gått enligt planen, säger han.

Björn Hurtig säger sig inte ha pratat med sin klient om hur åtalet påverkat Svenska Akademien, men menar att de ”felaktiga anklagelserna” har skadat dess rykte.

Åklagaren vill inte kommentera rättegången förrän båda rättegångsdagarna är över.

Väldigt tufft och många tårar

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz är även hon nöjd med första dagen, och tror att chanserna för en fällande dom är goda. Samtidigt påpekar hon att vittnens minnesbilder kan bli ett problem, eftersom det har gått så lång tid sedan händelsen.

– Men det här är ju inte vilka minnesbilder som helst. Jag tror inte att ett vittne glömmer dem så lätt, säger hon.

Elisabeth Massi Fritz berättar att rättegången varit tuff för målsäganden.

– Det har varit tårar, men också en väldigt stark berättelse. Det är jättetufft att bemöta den åtalade och återberätta. När hon berättar återupplever hon det hon varit utsatt för, säger hon.

Pågår i flera dagar

Rätten har beslutat att förhandlingarna ska ske bakom stängda dörrar, och de kommer att pågå även under torsdagen och måndagen.

Teknisk bevisning saknas, i stället utgörs åklagarens stödbevisning av vittnesmål och en journalanteckning från samma år som våldtäkten ska ha ägt rum. Totalt väntas sju personer väntas vittna mot Kulturprofilen under rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet