Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se konstverket demonteras och hör Johan Hilton om vilket påverkan det haft. Foto: SVT, Magnus Dennert

Nu plockas omdebatterade ”Drömmarnas monument” bort

Publicerad

Allkonstverket ”Drömmarnas monument” plockas nu bort från Götaplatsen i Göteborg, där det stått under sommaren. Verket har väckt många reaktioner och lett till politisk debatt.

– Folk har upplevt det som ett störningsmoment skulle jag tro, säger Johan Hilton, kulturchef på Göteborgs-Posten.

I slutet av maj 2023 upprättades ”Drömmarnas monument” på Götaplatsen som en del av Göteborgs konsthalls 100 års-firande och utställningen ”Jag föreställer mig ett hem”. Verket var planerat att stå framme över sommaren. Projektet har velat lyfta frågor som: Vilka får plats i staden och vilka perspektiv och vilka berättelser får utrymme?

– Man skulle väl kunna kategorisera det här verket som en social skulptur där det är själva provokationerna och reaktionerna som är grejen, skulle jag säga, säger Johan Hilton.

”Tagit allt kulturdebatt-syre”

Och reaktioner har det fått. Konstprojektet och dess upphovspersoner Stefan Karlsson och Sebastian Rudolph Jensen har varit ämne för debatt och politiska utspel. Enligt Hilton är det sannolikt för att verket, som består av husvagnar och ihopsnickrade skyltar, inte speglar platsen det placerats på.

– Götaplatsen är en väldigt stram plats där man då har dragit in det här, vad somliga skulle kalla, ”schabraket”.

Men verkat har uppskattats också, bland annat av Hilton själv.

– Å andra sidan finns vi som tyckt det här varit ett roligt inslag som drar igång en ganska viktig debatt.

Nu ska det som planerat plockas ned. I en ”dödsannons” för verket publicerat på projektets egna hemsida bjuder man in till en begravningsceremoni där besökarna uppmanas ta med en ”minnesbit av monumentet”.

– Jag tror att det kommer lämna efter sig minnet av en rolig debatt under en ganska knäpp sommar här i Göteborg då vi firade jubilieum i vartenda hörn men ändå var det ett konstverk som tog allt kulturdebatt-syre, säger Johan Hilton.

Konstmuseets köp stoppades av avföring

Det var även planerat att Göteborgs konstmuseum skulle köpa verket för 60 000 kronor, men affären stoppades efter att konstnärerna målat över delar av verket med färg blandad med avföring.

Verket har nu i stället sålts till en privatperson och det ska nu visas i köparens trädgård, det skriver Sebastian Rudolph Jensen i ett sms till SVT Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.