Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se folkmusikerna jamma loss på Bingsjöstämman. Foto: Anderas Idén/SVT

Tusentals folkmusiker invaderar byn: ”Spelar dygnet runt”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals folkmusikfantaster från Sverige och världen samlas under onsdagen i den lilla byn Bingsjö utanför Rättvik för landets största spelmansstämma.

– Senast jag var här blev jag till slut tvungen att be folk sluta spela. Jag orkade inte mer, säger besökaren Don Smith och skrattar.

Med några få undantag har lilla Bingsjö invaderats av musiker och publik första onsdagen i juli varje år sedan 1969. Polskor, polkor, hambor och valser ljuder över byn där det vanligtvis bor omkring 50 personer.

– Man spelar dygnet runt och träffar massor med nya människor och musiker, säger Allan Jansson som jammar utanför sitt tält.

Alla får vara med

Många besökare campar och det spelas friskt i förtälten. Till skillnad från en vanlig festival så uppmuntras alla som deltar att ta med instrument och delta i allspelet. Varje vår utses ett gäng allspelslåtar som besökarna har chans att öva in lagom till festkvällen.

– Det är en sådan gemenskap. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag varit här, säger besökaren Annika.

Zorn var först

Företeelsen med organiserade spelmansstämmor startades i början av 1900-talet av den världsberömde konstnären Anders Zorn. Det var ett försök att återuppväcka den då avsomnade traditionen med hornblåsare i skogarna.

Zorn anordnade en uppskattad horntävling i byn Gesunda vid Siljans strand – och arrangemanget spred sig.

Drygt 60 år senare startades Bingsjöstämman som med tiden blivit en del av Stämmoveckan, där en rad väletablerade spelmansstämmor i Dalarna och Hälsningland ingår.

– Vi kommer direkt från Delsbostämman. Att åka runt på stämmorna är bästa sättet att spendera sommaren på, säger Fritz Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.