Foto: AFP/TT

Ny amatör-restaurering i Spanien: ”De behövde verkligen färg”

Uppdaterad
Publicerad

Ett pärlband av misslyckade restaureringar har passerat i Spanien: Apjesus och Sankt Göran inte minst. Nu är det dags igen. En 1400-talsstaty i spanska kyrkbyn Rañadorio har blivit färgglatt uppfräschad till mångas förtret.

– Resultatet är häpnadsväckande. Ska man skratta eller gråta? säger Luis Suárez Saro, som själv restaurerade statyerna för femton år sedan, till The Guardian.

Två träskulpturer föreställande Jesus och Maria har fallit under penseln för ännu en målarglad amatör. Trots att de så sent som 2002-2003 restaurerades enligt professionella mått och medel, skriver The Guardian, ansågs det över sommaren vara dags igen.

Resultatet: Jämförbart med bland annat den så kallade Ecce Homo, sedermera kallad Apjesus, och den så sent som i somras uppmärksammade, ridande Sankt Göran.

”Jag är ingen professionell konstnär, men jag har alltid gillat att måla och statyerna behövde verkligen färg”. Så beskrev kvinnan som utfört ommålningen till den spanska tidningen El Comercio, om varför hennes restaurering av träskulpturerna blev av.

Brist på försiktighet

Goda ambitioner till trots, anses det hela nu som ett smärre magplask. Luis Suárez Saro, som var med och restaurerade statyerna i början av 2000-talet, säger till The Guardian att han ser händelsen som ignorant: rentav en brist på försiktighet gentemot konst i sitt originalskick.

– Det här är bara toppen av ett isberg och många liknande fall kommer aldrig till ytan. Kanske på grund av att många konstverk är privatägda, säger Luis Suárez Saro till tidningen.

Enligt honom ska nu statyerna genomgå grundliga undersökningar för att utröna hur stor skada ommålningen gjort på verken.

”En skam”

Att det genom åren skett så pass många misslyckade försök till restaureringar av religiösa konstverk i Spanien har han väldigt litet överseende med.

– Det är en skam att vi haft så många liknande fall under en så pass kort tid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.