Foto: AFP/ArtUs Restauración Patrimonio/AP/TT/Twitter

Spanska kyrkan kritiseras för amatörkonstnärers framfart

Uppdaterad
Publicerad

”Apjesus”, en rosenkindad Sankt Göran, handmålade änglar och nu senast en 1400-talsskulptur som målats om i bland annat chockrosa och turkost. Nu säger det spanska riksförbundet för konservatorer och restaurerare att hobbyupprustningen av kulturarvet måste få ett slut.

I samband med att det blev känt att ännu ett fall av hobbyupprustning av kyrkokonst ägt rum fick de professionella spanska konservatorerna nog och skickade ut ett pressmeddelande. I det påminner de om att det finns en lag om hur kulturarv ska hanteras och att kyrkan spelar en avgörande roll i bevarandet av det spanska kulturarvet.

Maria Luisa Menéndez var den som nyligen målade om den en gång träfärgade skulpturen av Jesus och Maria till något mer 80-talsliknande. Hon sade till tidningen El Comercio att hon fått tillstånd av kyrkan där skulpturen stod att ta hem den och måla om den.

Amatörer får agera fritt

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver det spanska konservator- och restaureringsförbundet ACRE att problemet inte nödvändigtvis är specifikt för Spanien, men att kyrkan måste ta sitt ansvar för sin konst.

”Kyrkan tillåter, utan att vara medvetna om vilken skada det åstadkommer, att amatörer agerar fritt. De är ansvariga för ett kulturarv som tillhör hela Spanien, men det verkar som om de betraktar det som sitt eget”, skriver Fernanado Carrera, ordförande för ACRE.

Nu vill konservatorerna att politikerna agerar och skärper lagen för att skydda den spanska kyrkokonsten.

”Lagen är ineffektiv – man kan bryta mot den helt utan juridiska konsekvenser”, skriver Fernando Carrera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.