Astrid Lindgren. Foto: TT

Ny Astrid Lindgren-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

I mellandagarna sänder SVT ”Astrid” – en tre timmars dokumentärfilm om Astrid Lindgrens liv. Fram träder en moralisk person som vågar gå emot samtidens konventioner, och som genom sitt liv och sina verk representerar 1900-talet.  

Bakom filmen ligger regissör Kristina Lindström, som tidigare gjort dokumentären om Palme. Med hjälp av ett rikt arkivmaterial, privata fotografier, filmer, dagböcker och brevväxlingar har hon kartlagt den folkkära barnboksförfattarens liv.

Berättelsen speglar 1900-talet

Filmen gör det tydligt att i det i Astrid Lindgrens berättelser finns tydliga spår av både av hennes privatliv och vad som händer i världen under hennes livstid, 1907- 2002.

– Det som förvånat mig mest är dels att hon är hela tiden så otroligt nära dom viktiga frågorna i tiden, mycket av det är nästan kusligt aktuellt även idag, och sen hur starkt hon präglades av det som hände när hon var 18 år och blev med barn. Och som hon själv säger: ”Jag hade inte blivit en stor författare om inte det här med Lasse hade hänt.”, säger Kristina Lindström, regissör.

Religiös uppväxt

Astrid Lindgren växer upp i ett religiöst hem på landsbygden, blir gravid med den redan gifta chefredaktören på lokaltidningen där hon jobbar. En skandal. Hon får sonen Lasse som får bo på fosterhem dom första åren.

– Det här är verkligen en kvinnohistoria. En kvinnohistoria under ett sekel i Sverige, som hon ju på många sätt också representerar. Hon kom att bli en person som vi i Sverige uppfattar som bilden av ett rättesnöre, såhär ska man göra: ”Det här är att göra gott, det här är att göra rätt”, samtidigt som hon i sitt eget liv gjort saker som inte var rätt, enligt konventioner, säger Kristina Lindström.

Pippis verkliga förlaga

I ”Astrid” finns det många exempel på förlagor till Astrids Lindgrens berättelser och karaktärer: Pippi Långstrump delar likheter med 1920-talets stumfilmsstjärna Mary Pickford, de har båda en häst inomhus och skurar golvet genom att åka skridskor på skurborstar.

Och många karaktärer är hämtade direkt från Astrid Lindgrens liv, som till exempel Farbror Melkers ord ”Denna dagen, ett liv” som hon i ungdomen sett på en tavla hemma hos författaren Ellen Key.

– Hon har en exceptionell förmåga att minnas, uppleva och lägga märke till människor, scener, repliker som hon hela tiden sen återkommer till. Det är som att allt blir kvar i henne, säger Kristina Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet