Ny attack mot Pussy Riot

Uppdaterad
Publicerad

Två medlemmar i det ryska aktivistkollektivet Pussy Riot utsattes på torsdagen för en attack i en McDonalds-restaurang i Nizjnij Novgorod.

Nadja Tolokonnikova och Maria Aljochina fick bränn- och huvudskador efter att en grupp ungdomar attackerat dem med bland annat pepparspray, skriver Tolokonnikovas make Pjotr Verzilov i ett mail.

En video visar hur sex unga män klädda i patriotiska ryska symboler skriker obscena ord samtidigt som de filmar attacken. En höll upp ett plakat med texten ”Smutsiga horor, lämna staden”.

Enligt aktivistgruppens advokat kastade angriparna också metallföremål mot Tolokonnikova och Aljochina.

Det är inte första gången de två blivit attackerade sedan de släpptes från fängelset i december. De avtjänade ett tvåårigt fängelsestraff efter att i en ”punkbön” kritiserat president Putin i Frälsarkatedralen i Moskva.

I kommentaren till videon som är utlagd på Youtube sägs bland annat att Nadja Tolokonnikova och Maria Aljochina och andra i gruppen ”Rättighetszonen” åt frukost efter att ha anlänt till staden Nizjnij Novgorod när de attackerades med grönt desinfektionsmedel och pepparspray.

De två var i staden för att undersöka förhållandena i ett fängelse.

Se videon här!.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.