”House och techno på rejvscenen förknippades med drogkultur”

Publicerad

Varför disko och rejv satte aktuella samhällsfrågor på sin spets under 70- och 90-talet undersöker Anna Gavanas i sin nya bok Från Diskofeber till Rejvhysteri. Författaren låter även röster från de svunna dansgolven ta ton.

Finns det något mindre politiskt laddat än en person som dansar med en pumpande knytnäve på en Swedish House Mafia-konsert? Elektronisk dansmusik är en etablerad del av musiksverige i dag – annat var det när discon kom från USA på 1970-talet och rejvmusiken på 90-talet. Socialantropologen Anna Gavanas har i sin nya bok Från Diskofeber till Rejvhysteri undersökt den moralpanik som rådde under denna tidsperiod.

– När housen flyttade ut i skogen och i fabrikslokaler och spelades på rejv tillsammans med techno förknippades den med drogkultur. Det här skedde mitt under en väldigt intensiv fas i den politiska konsensus som fanns kring nolltolerans i Sverige, säger Anna Gavanas i Morgonstudion.

Se Anna Gavanas berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.