Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck undersöker i en ny dokumentär vad som händer med världen när alla är upptagna av att fånga den på bild. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny dokumentär om kamerans påverkan: ”Alla spelar en roll framför kameran”

Uppdaterad
Publicerad

1828 togs det första fotografiet. Nu, nästan 200 år senare, publiceras 300 miljoner bilder varje dag. Men vad händer med världen när alla är upptagna av att fånga den på bild? Detta undersöker den nya dokumentären ”And the king said, what a fantastic machine!”.

Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck har tidigare gjort kortfilmer ihop. ”Hopptornet”, om att hoppa från tian när andra ser på, och ”Studio fem”, om vad som händer mellan påannonserna i Aktuellt när tv-publiken inte ser.

”And the king said, what a fantastic machine!” handlar även den om att ha en blick på sig: kameralinsen.

– Så fort det kommer in en kamera i ett rum så kommer man förhålla sig till den. Man vill prestera inför den. Det är otroligt mänskligt, säger dokumentärfilmaren Axel Danielson.

Nya tekniken blir tidsfördriv

Filmen är helt baserad på arkivmaterial – från de första fotografierna på 1800-talet, till den uppsjö av klipp som finns på Youtube. I arbetet med dokumentären har de upptäckt en sak som ständigt återkommer:

– Varje gång det har uppstått en ny teknik – nu kan bilden röra på sig, eller nu kommer ljudfilmen, eller tv:n, eller internet – så finns det väldigt stora förhoppningar om att det här verktyget kommer föra oss samman som människor, säger Axel Danielson.

– Men så finns det alltid intressen, oftast ekonomiska intressen, som gör att vi istället hamnar i förströelse. Och om man lägger till algoritmer på det så hamnar man ju i att man scrollar och att det helt plötsligt har gått tre timmar, säger han.

Selfies är en ekonomi

Filmen består av en rad klipp som är bakom kulisserna. Istället för att visa upp det som publiceras, visar de hur det ser ut utifrån när till exempel personer poserar för bilder till Instagram eller dansar till Tiktok-klipp.

– Det är fem stora bolag som tjänar jättemycket pengar på att vi tar bilder på oss själva som vi laddar upp. Och det är också så att vissa bilder funkar bättre än andra. Det pushar oss till att bete oss lite dumt ibland, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.