I Målbrottskören får även svajiga röster ta plats. Foto: Ballad Film

Ny dokumentär om målbrottskör: ”Vi ville fånga en känslig mellanperiod”

Uppdaterad
Publicerad

När man är i målbrottet så kan sjunga vara det sista man vill göra. För att få unga killar att fortsätta med sången har Stockholms gosskör startat en kör för just killar i målbrottet. Den heter Målbrottskören och är föremål för en ny dokumentärfilm.

– Det finns någon symbolik där att livet är lite svajigt, man är barn på väg att bli mer vuxen, ja en mellanperiod som vi är intresserade av att skildra, säger Martina Carlstedt, en av regissörerna till kortfilmen.

När killar i körsammanhang kommer upp i målbrottet förlorar de flesta sin ljusa stämma, rösten är i förändring och många slutar därför att sjunga. Målbrottskören tillåter rösten att utvecklas innan man kan söka sig vidare till manskören

Dan Djupedal Larsson som medverkar i filmen ser kören som en bra möjlighet att fortsätta med sången.

– Det handlar om att hålla igång tekniken, då är det riktigt bra att sjunga i en målbrottskör där det är okej att det kan låta dåligt.

Intervjuerna blev till låtar

Regissörerna ville som sagt fånga detta mellanläge i en kort dokumentärfilm. I en kal och vit replokal tränar killarna sin sångröst och delar med sig av sina innersta känslor. Utifrån dessa intervjuer har man baserat låttexterna som framförs i filmen.

– Det finns väldigt få berättelser om killar i tonåren där killar får faktiskt prata om känslor, tankar och drömmar på samma sätt som vi ser tjejer göra, säger regissören Ina Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.