Free Britney-rörelsen har länge protesterat mot popstjärnans förmyndarskap. Foto: Jose Luis Magana/TT

Ny dokumentär: Så har Britney Spears övervakats och kontrollerats

Uppdaterad
Publicerad

Företaget som skött Britney Spears säkerhet under förmyndarskapet ska ha övervakat kommunikation som skett på hennes telefon och i hemlighet installerat i övervakningsutrustning i hennes sovrum. Det säger en före detta anställd till New York Times i tidningens nya dokumentär om popstjärnan.

Tidigare i år släpptes dokumentären Framing Britney Spears som bland annat handlar om hur popstjärnans pappa, Jamie Spears, 2008 blev hennes förmyndare efter att hon under en tid lidit av psykisk ohälsa. I den nya dokumentären, Controlling Britney Spears, som gjorts av New York Times träder en före detta anställd på säkerhetsföretaget Black Box fram och berättar hur de tillämpat pappans önskemål om övervakning av popstjärnan.

Alex Vlasov arbetade på Black box i nästan nio år och han säger i dokumentären att företaget haft tillgång till den kommunikation som skett på Britney Spears telefon, bland annat sökhistorik, foton, Facetime-samtal och sms, inklusive sms mellan henne och hennes dåvarande advokat och sms där hon skriver att hon är på en klinik för psykiatrisk behandling mot sin vilja, detta trots att förmyndare inte har någon laglig rätt att tvinga någon till sådan behandling. 

Hemliga ljudinspelningar

Alex Vlasov säger också i dokumentären att säkerhetsföretaget installerade ljudinspelningsutrustning i hemlighet i Britney Spears sovrum. Han berättar att han fick en USB-sticka med materialet som företagets chef och en annan anställd bad honom att radera.

– De verkade väldigt nervösa och sa att det var extremt känsligt material och att ingen någonsin får höra talas om det. Det höjde så många varningsflaggor, säger Alex Vlasov.

Istället för att radera materialet behöll han en kopia och New York Times har tagit del av inspelningarna för att bekräfta deras äkthet. New York Times har också tagit del av screenshots på sms-konversioner från Britney Spears telefon.

Nekar till anklagelserna

Black Box säkerhetschef Edan Yemin har inte svarat på frågor från New York Times men hans advokat säger i ett uttalande:

”Mr. Yemini och Black Box har alltid bedrivit sin verksamhet inom yrkesmässiga, etiska och juridiska gränser och de är särskilt stolta över sitt arbete med att skydda ms Spears”.

Jamie Spears har avböjt en intervju med tidningen. Hans advokat säger till New York Times att pappan alltid agerat med Britney Spears kännedom om och godkännande av säkerhetsåtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.