Den nya dokumentärfilmen har planerad världspremiär 2023.

Ny dokumentärfilm om Aviciis liv

Uppdaterad
Publicerad

En ny dokumentärfilm om den numera avlidne artisten Aviciis liv håller på att spelas in. Filmen regisseras av musikjournalisten Henrik Burman och premiären är beräknad till 2023.

– Jag hoppas att kunna ge ett ärligt, brett och nytt perspektiv på konstnären Avicii och på Tims liv, säger Henrik Burman i ett pressmeddelande.

Dokumentärfilmen kommer att bygga på nyfilmat material med Tim ”Avicii” Berglings familj, vänner och kollegor samt aldrig tidigare visade arkivklipp och intervjuer med världsartisten själv.

Enligt teamet bakom filmen kommer den att handla om Tim Berglings resa från ”pojkrummet till världsarenorna”, om pressen på honom från omvärlden och om hans musik.

Filmen blir sannolikt den första om Tim Berglings liv och karriär som kommer ut efter stjärnans död 2018.

Dokumentärfilmen Avicii: True stories av Levan Tsikurishvili väckte stor uppmärksamhet för skildringen av den bitvis hårda och utsatta arbetsmiljön i musikindustrin när den kom ut 2017. 

I november i år väntas även boken Tim – Biografin om Avicii av journalisten Måns Mosesson komma ut.

”Film som överraskar”

Det är inte första gången musikjournalisten Henrik Burman riktar in sig på en ung svensk världsstjärna. Tidigare har han regisserat dokumentärfilmen Yung Lean: In my head, om hiphopartisten Yung Lean.

– Jag vill göra en film som både överraskar och utmanar bilden av Sveriges största internationella artist i modern tid samt belysa hans musikaliska gärning, säger Henrik Burman om den kommande Avicii-filmen.

Inspelningarna har pågått sedan 2019 och filmen har planerad världspremiär 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.