Hör om nya dokumentärserien om morddramat i Knutby Foto: TT / SVT

Ny Knutby-dokumentär söker fler förklaringar

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges kanske mest uppmärksammade brottsfall, Knutbydramat, skildras i en ny dokumentär. För första gången kommer man även få höra en intervju av Sara Svensson, även kallad ”barnflickan”.

I januari 2004 skakades det lilla samhället Knutby, utanför Uppsala, av ett morddrama. En person blev ihjälskjuten och en annan svårt skadad.

Brottet hade tydliga kopplingar till den lilla kristna församlingen som låg i samhället. Senare dömdes församlingens pastor, Helge Fossmo, till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin hustru och en annan församlingsmedlem Sara Svensson dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Nu ska detta uppmärksammade rättsfall skildras i den nya dokumentären Knutby i blind tro.

– Det här är en historia om maktmissbruk, dels inom församlingen, men också hos polis och åklagare, säger Martin Johnson, som står bakom dokumentären.

Se intervjun med Martin Johnson i klippet från Morgonstudion ovan.

Knutby i blind tro visas på HBO Nordic.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.