Besökare i det nyrenoverade Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny kulturbudget: nedskärningar på drygt 200 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen röstade riksdagen igenom M och KD:s gemensamma budgetreservation för nästa år. Det betyder nedskärningar på drygt 200 miljoner kronor på kulturområdet – bland annat genom slopade fria entréer på statliga museer och mindre pengar till kulturskolan.

I M och KD:s gemensamma budgetreservation görs besparingar på drygt 200 miljoner kronor på kulturområdet.

Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson för KD, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Vår KD/M-budget kommer att justeras på fredag. Jag återkommer så snart jag kan med information. Första steget nu är att se vilken budget som vinner i voteringen.”

Fri entré på statliga museer tas bort

En av de större besparingsåtgärderna görs genom att ta bort fri entré för vuxna på de statliga museerna, det rör 80 miljoner kronor. Det här är ett område som både M och KD är överens om.

Kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) säger till Sveriges Radios Kulturnytt att Liberalerna inte är överens med sina allianskollegor om åtgärden.

– Vill man nå nya grupper är det sannolikt lättare att göra det om det inte kostar 500 spänn för en familj att gå på Nationalmuseum.

100 miljoner kronor mindre till kulturskolan

Ytterligare ett område som Moderaterna vill skära ner på är kulturskolan. I sin budgetmotion slopar partiet det statliga anslaget på 100 miljoner kronor till den kommunala kulturskolan.

Anslaget infördes av den rödgröna regeringen 2016, för ”kvalitetsstärkande åtgärder” i kulturskolan. Men enligt Moderaterna har det varit en dyr och ineffektiv satsning som man därför vill ta bort.

I deras egen kulturbudgetmotion står det:

”Det gynnar priviligierade grupper och riskerar långsiktigt att skapa ett system där stat och kommuner får ett gemensamt ansvar för kulturskolornas verksamheter”.

”Förskräckligt trist”

Torgny Sandgren är generalsekreterare på Kulturskolerådet och delar inte bilden av att satsningen är dyr och ineffektiv och ser kritiskt på förslaget om att ta bort bidraget.   

– Det är förskräckligt trist att en neddragning inom kulturområdet drabbar barn och unga, det ska ju vara ett prioriterat område, säger han.

Han tillägger att förslaget kommer leda till en del tråkiga konsekvenser.

– Tiotusentals nya elevplatser runtom i landet riskerar att försvinna. Vi har sett att kommunerna tycker att den här satsningen är positiv. Dessutom är satsningen ny. Skulle den dras undan skulle det försvaga förtroendet för nationell kulturpolitik, säger Sandgren.

Mer pengar till bibliotek

Utöver besparingarna höjer M/KD-budgeten anslagen till bibliotekens arbete mot barn i utsatta miljöer med 25 miljoner kronor.

Det parlamentariska läget är rörigt men om en ny regering tillkommer kommer den efter årsskiftet kunna göra ändringar i de budgetramar som bestäms under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.