Övergångsbudgeten är här. Foto: Pontus Lundahl/TT

Utlovade satsningar fryser inne med nya kulturbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på ett nytt styre har övergångsregeringen lagt fram en kulturbudget för 2019. Om den godkänns i riksdagen innebär det att den del utlovade satsningar kommer att frysa inne – men läget kan förändras snabbt.

Övergångsbudgeten innehåller inga större förändringar jämfört med föregående år, eftersom övergångsregeringen inte får staka ut någon ny politisk inriktning. Följden blir att  tidigare utlovade satsningar för 2019 fryser inne. Däribland ett anslag till Nobel Center på drygt 20 miljoner kronor samt en tidigare utlovad höjning av bidraget till allmänna samlingslokaler, som Folkets hus och bygdegårdar.

Den största minskningen går att se inom området för litteratur, läsande och språk, där budgetförslaget för 2019 år 12 procent lägre än den var 2018. Det beror bland annat på att vårens satsningar på läsfrämjande för barn har löpt ut och att inga nya, politiska satsningar tillkommit.

– Det är vissa tillfälliga satsningar 2018 som har löpt ut, annars ligger det mesta kvar som det har varit, säger Anna Söderström, pressekreterare till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

”Får anpassa oss”

Kulturrådet, som fördelar statliga bidrag inom olika kulturområden, menar att man är beredd på en snabb förändring.

– Det vi alla inväntar är ju en regeringsbildning. Den här budgeten är något vi håller i tills vi får en ny regering som lägger sina uppdrag till oss, säger Staffan Forssell, Kulturrådets generaldirektör.

– Blir det mer eller mindre medel i framtiden får vi anpassa oss efter det, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer