Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör konstnären försvara sig mot kritiken. Foto: Justin Tallis/AP/TT

Naken staty ska hylla feministikonen – väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Mary Wollstonecraft, som skrev Till försvar för kvinnans rättigheter 1792, har fått sin egen staty efter 10 års insamling. Men den nya statyn har inte mottagits väl av alla.

Statyn avtäcktes i norra London, i närheten av den plats där Mary Wollstonecraft upprättade en internatskola för flickor. Den är gjord av Maggi Hambling och föreställer en naken kvinna som tar form i toppen av vad konstnären kallar för ”ett torn av kvinnliga former”.

Tioårig kampanj för en staty

Redan 2010 inleddes insamlingen för att få till de 143 000 pund som behövdes för att finansiera verket. Initiativtagaren Bee Rowlatt säger till The Guardian att hon har varit fixerad vid tanken av varför filosofen, författaren och kvinnorättskämpen Wollstonecraft inte var mer känd för allmänheten.

Konstverket har fått kritik

Men statyn har väckt starka reaktioner. Till exempel täckte demonstranter över den nakna kroppen under tisdagskvällen.

Författaren Tracy King, som var med i arbetet för statyn av Millicent Fawcett i Parliament Square, tycker det är ett underligt val att låta Mary Wollstonecrafts livsgärning och betydelse representeras av en naken, liten kvinna.

– I Storbritannien finns det bara 26 statyer av namngivna kvinnor som avbildats för deras gärning. Nu handlar det mer om nakenheten, istället för Wollstonecrafts arv. Jag har svårt att se skolklasser besöka den här statyn och inspireras av henne. Det är en folkbildande möjlighet som de sjabblar bort, säger hon.

Konstnären svarar på kritiken

Konstnären Maggi Hambling säger till BBC att många av kritikerna missar en viktig detalj, att statyn inte föreställer Mary Wollstonecraft, utan är gjord för henne. Och tanken med den lilla, nakna kvinnan, är att den inte behöver vara dominerande för att vara mäktig.

– Jag håller inte med henne om det, säger Tracy King och fortsätter:

– Det är själva poängen med feminism, att vi vet att kvinnor förminskas i offentligheten, att vi inte syns på samma sätt som männen. Att omfamna det får mig att tänka att hon inte har gjort tillräckligt med efterforskning för att förstå vad det innebär att göra en kvinna naken och liten när det ska representera något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer