Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny konstskandal i Spanien. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nytt konstverk förstört – krav på lagskärpning i Spanien

Uppdaterad
Publicerad
Ap-Jesus blev ett viralt fenomen i början av tiotalet – nu har en känd målning av Bartolomé Esteban Murillo ”restaurerats” till oigenkännlighet. Något som startat en diskussion om lagskärpningar i Spanien.

Det var 2012 som målningen Ecce Homo i en kyrka i Borja i Spanien restaurerades. Resultatet blev mindre lyckat, men viralt, och målningen döptes i folkmun om till Ap-jesus. Sedan dess har flera andra verk råkat ut för liknande behandling.

Nu har en kopia av en känd målning av barock-konstnären Bartolomé Esteban Murillo blivit förstörd. En möbelrestauratör i Valenica fick 1200 euro för att få Jungfru Maria ren och fräsch. Tyvärr blev den på köpet rätt underlig, trots två försök.

Nu kräver spanska konstkonservatorer lagskärpningar för att inte fördärva kulturarvet. Fernando Carrera, professor på skolan för konservation och restauration av kulturarv i Galicien, menar att incidenterna visar att liknande jobb behöver utföras av utbildade restauratörer.

– Jag tycker inte att den här mannen – eller de här människorna – borde refereras till som restauratörer. Ärligt talat: de förstör saker, säger Carrera till The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer