Amatörrestaureringen till vänster och den nya till höger. Foto: Navarras regionparlament

Spansk Sankt Göran-staty återställd

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren fick en 500 år gammal staty av sankt Göran i en kyrka i spanska Navarra ett nytt, inte så lyckat, utseende av en lokal hantverkare. Nu har 1500-talsverket restaurerats för att mer likna originalet.

Under ett års tid har specialister arbetat med att återställa den Sankt Göran-staty som målades om av en amatör förra sommaren. Enligt El País har ungefär 45 procent av färgen från 1700-talet, då den senast målades om, förstörts efter ommålningen från i fjol.

Församlingen har fått böta för amatörjobbet och slutnotan för regionen Navarra landade på 30 000 euro, motsvarande över 319 000 kronor.

Det är inte det enda av fallet av amatörmässiga behandlingar av spansk kyrkokonst. Det mest kända fallet är Ecce homo ”apjesus” från 2012, som man i staden Borja valt att ha kvar i sitt nya tillstånd. Förra året fick även 1400-talsskulpturer i Rañadorio en färgglad ny skrud och en ängel som var betydligt fulare än övriga kyrkoänglar hittades i en 1500-talskyrka i Reinosa i Kantabrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.