Cecilia Giménez, den slitna fresken och den restaurerade varianten.

Hon gör upp med ”apjesus” i ny musikvideo

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan bakom den världskända konst-snackisen – den förstörda spanska ”Ecce homo”-målningen – tycks få revansch i en rockvideo.

Den spanska konstnären Cecilia Giménez liv förändrades för alltid hösten 2012, då hon hade försökt restaurera en gammal målning på det lokala kapellets vägg i den nordspanska staden Borja.

82-åringens version landade tyvärr inte i närheten av originalet, och det förvridna ”apjesus”-ansiktet spreds över världens alla medier.

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Internet skrattade

Giménez mådde dåligt av mediacirkusen kring det förstörda verket, som hon i efterhand har förklarat att hon inte var färdig med.

För Borja blev konstnärens nya verk oväntat lönsamt. Orten har blivit en turistattraktion och kapellet har börjar ta inträde av besökande turister. Dessutom har Cecilia Giménez haft en egen utställning efter fadäsen.

Och nu verkar det som att apjesus-konstnären har lämnat skammen bakom sig, för strax tar hon klivet in i rockmusikens värld.

Ecce homo tackar konstnären

Giménez ska enligt uppgift medverka i en ny musikvideo av den spanska musikern och poeten Ángel Petisme. Han har skrivit en låt som bygger på hennes historia och kallar sig för en stor beundrare.

Petisme säger till den spanska tidningen Heraldo att Cecilia Giménez ska spela sig själv i musikvideon, medan han tar rollen som tavlans motiv Ecce homo.

I låten ska Giménez och Ecce homo tala ut, och den bortglömda fresken ska tacka henne för att hon har skänkt den nytt liv. Det blir en ”emotionell och gripande berättelse” där allt behandlas med stor respekt, säger Ángel Petisme.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Mer i ämnet