Den omgjorda väggmålningen har blivit en turistmagnet i den spanska staden Borja. Foto: Scanpix.

Misstaget blev en turistattraktion

Uppdaterad
Publicerad

Väggmålningen föreställande Jesus fick ett helt nytt utseende när en amatörkonstnär bestämde sig för att ”bättra på” konstverket. Den nya versionen har dock visat sig vara mer populär än den gamla.

Cecilia Gimenez heter den 81-åriga kvinnan som för ett år sedan skapade rubriker efter att ha försökt restaurera en väggmålning i den spanska staden Borjas kapell.

Målningen föreställande Jesus gjordes på 1930-talet av konstnären Elias Garcia Martinez. Efter Cecila Gimenez hade varit framme med penseln ansågs den vara mer lik en apa än Jesus.

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Uppmärksamheten positiv för staden

Nu har dock Cecilia Gimenez fått revansch efter att hennes omgjorda målning kommit att bli en stor turistattraktion i den lilla staden, berättar AP.

Mer än 40 000 personer från runt om i världen har kommit för att se konstverket som samtidigt dragit in närmare en halv miljon kronor till en lokal välgörenhetsorganisation.

Dessutom har Gimenez haft en egen konstutställning i Borja, med 24 av sina egna verk.

Nu satsar staden på försäljning av olika kringprodukter med den omgjorda Jesus-målningen – en inkomstkälla som det nu är klart att man kommer dela med Cecilia Gimenez.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Mer i ämnet