Kräver royalty för nya ”Ecce Homo”

Uppdaterad
Publicerad

Den omgjorda ”Ecce Homo” har lockat mängder av turister till kyrkan i spanska Borja. Kvinnan som gjorde om Jesusfresken är inte glad – nu kräver hon ersättning av kyrkan.

Cecilia Giménez blev ofrivillig världskändis när hon försökte restaurera kyrkmålningen ”Ecce Homo” i den spanska staden Borja. Sedan målningen började spridas på internet har inte bara hon blivit känd, utan även stadens kyrka som blivit en stor turistattraktion.

Kyrkoledningen beslutade nyligen att ta inträde i kyrkan för alla som vill se målningen, och totalt har man dragit in 2 000 euro på bara några dagar.

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Dessa pengar har nu, enligt den spanska tidningen El Correo, fått upphovskvinnan att ilskna till. Eftersom hon skapat det nya verket borde hon få royalty på delar av intäkterna, menar Giménez, som nu har anlitat advokater för att kräva pengar från kyrkan.

Kyrkan i staden ställer sig dock kallsinnig till 80-åringens krav. För att försvara sig har prästen ringt in egna advokater. Kampen om ”Ecce Homo” lär inte vara över på länge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spanjorska förstör 1800-talsfresk

Mer i ämnet