Ny pjäs skildrar Pippi som vuxen: ”Undrar vad som hände sen?”

Publicerad

I sin föreställning ”När skönheten kom till byn” har konstnären Marianne Lindberg De Geer fantiserat om hur Pippi Långstrumps liv skulle se ut på äldre dagar. 

Nästan alla har någon slags relation till rebellen som klarar sig själv – barndomsfiguren Pippi Långstrump. 

I föreställningen är Pippi precis som vi känner igen henne, men nu vuxen och inspärrad för olaga intrång i Villa Villekulla.  

– Hon var ju idol för mig när jag var barn. Det fanns inget annat som gick att jämföra med hennes vilda sätt och fria liv. Men så har jag ju tänkt: hur gick det för henne sen?, säger Marianne Lindberg De Geer, som både skrivit och regisserat föreställningen.  

Skildrar hur Pippi hade levt

Handlingen gestaltar hur samhället kanske hade hanterat Pippi och hur hon hade tillåtits leva i Sverige idag.  

– Hon gick inte i skolan och hade inga föräldrar, vad har hon lärt sig? Hur interagerar hon med andra människor? Det är väldigt svårt att få en sådan uppväxt och klara sig i samhället, säger Marianne Lindberg De Geer.  

”Alla är överens om Pippi”

Tidigare har det gjorts flera filmer och konstprojekt som fantiserat om en vuxen Pippi.  

En av dem är Jimmy Olssons mockumentär ”Fiktiv granskning”, där en äldre Pippi är en stukad rebell som blivit utnyttjad och sviken av sina vänner. Marianne själv gjorde även kortfilmen ”45 år senare” 2009, som handlade om en medelålders Pippi.  

Varför är det så spännande att utforska hur Pippi skulle vara som vuxen?

– Alla är ju så överens om Pippi. Då vill jag säga – I am not!

”När skönheten kom till byn” spelas på Teater Brunnsgatan fyra och har premiär 31 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.