Foto: TT

Ny rapport: Allt fler går på bio – men antalet teaterbesök minskar

Publicerad

Enligt en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys är Sveriges befolkning stabila i sin kulturkonsumtion. Men på vissa punkter syns förändringar. Bland annat går färre personer numera på teater – medan biograferna lockar fler till att se på film.

Likt tidigare rapporter från Myndigheten för kulturanalys visar rapporten Kulturvanor i Sverige 1989-2017 att Sveriges befolkning är stabila i sin konsumtion av och deltagande i kulturaktiviteter.

Enligt rapporten uppges bland annat 69 procent ha gått på bio under de senaste 12 månaderna. Det är också en ökning under den period som undersökningen utgått ifrån. År 1989 gick 60 procent på bio.

Däremot har antalet teaterbesök minskat genom åren: Från 47 procent år 1989 till 39 procent år 2017. Undersökningen visar även att 85 procent har läst en bok någon gång under de senaste 12 månaderna – 35 procent har läst bok varje vecka.

Kultur utanför storstäderna fortsatt eftersatt

Enligt de kulturpolitiska målen ska alla ha möjlighet att ta del av kulturlivet i Sverige. Men undersökningen visar att det finns variationer i hur kultur kommer människor till dels. Bland annat uppvisas återigen att kulturdeltagandet är högre i storstäderna än på landsbygden.

Gällande exempelvis museibesök uppgår siffran till 41 procent bland boende i mindre tätorter – det till skillnad från personer boende i Stockholm, Göteborg och Malmö där siffran uppgår till 75 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.