Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny rapport: Allt fler unga ägnar sig åt kultur – men läsningen rasar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga i Sverige ägnar sig åt kulturaktiviteter på fritiden. Samtidigt minskar andelen unga som läser. Mellan 2007 och 2018 har andelen unga som läser böcker varje vecka sjunkit från 60 till 30 procent, det visar en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Mellan 2007 och 2009 minskade andelen unga som ägnade sig åt kultur på fritiden, men sedan dess har trenden svängt. I dag ägnar sig allt fler unga åt kultur. Det handlar både om att de konsumerar kultur men också att de själva skapar, det visar en rapport från MUCF.

Ökat kulturintresse bland utrikes födda

– Det är fantastiskt bra. Vi vet att en aktiv fritid påverkar ungas utveckling på ett positivt sätt. Vi ser också ett samband mellan en aktiv fritid och minskad psykisk ohälsa, säger Lena Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF, till Kulturnyheterna.

Det ökade kulturintresset syns särskilt tydligt bland unga som är utrikes födda. Där har andelen som utövar kultur fördubblats sedan 2007, från 20 till 39 procent. Nästan hälften av utrikes födda tjejer utövar kultur varje vecka. Bland utrikes födda killar är andelen 31 procent.

– Vi vet att en del av de nyanlända unga som kom till Sverige 2015 ägnar sig mer åt kultur, vilket är ett bra sätt att lära sig språket och komma in i det svenska samhället.

Läsningen minskar kraftigt hos inrikes födda

Något som sticker ut i rapporten är att gruppen unga som läser böcker har halverats mellan 2007 och 2018, från 60 till 30 procent. Det ser Lena Nyberg som ett stort problem.

– Vi vet att läsandet har en stor påverkan på språkhantering, både ordförståelse och förmågan att formulera sig i skrift. Även om det i dag finns många sätt att kommunicera digitalt är det skrivna ordet basen.

Här avviker dock unga utrikesfödda från trenden: 2018 läste nästan varannan ung utrikesfödd varje vecka, jämfört med knappt var tredje av unga inrikes födda. De besöker också bibliotek i större utsträckning än barn som fötts i Sverige.

Fortfarande inte för alla

Även om en av tre unga i åldern 16 till 25 år uppger att de sjunger, spelar instrument, spelar teater eller liknande varje vecka, är en aktiv fritid långt ifrån verklighet för alla.

– Det framför allt hbtq-ungdomar, unga med funktionsvariationer och utrikes födda som inte kan delta, och det är oroande. Vi kan konstatera flera faktorer som påverkar att man inte ägnar sig åt fritidsaktiviteter som tid, pengar och geografiska avstånd, säger Lena Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.