Lars Truedson är förståndare för Institutet för Mediestudier. Foto: TT och Tor Johnsson.

Ny rapport efterlyser mediegranskning efter metoo

Publicerad

Uthängd – om medieetik efter metoo. Så heter en ny rapport från Institutet för Mediestudier i vilken man granskar medias rapportering i spåren av metoo.
– Aldrig har väl så många publiceringar under en så kort tid inom ett ämne fällts så mycket, säger Lars Truedson, föreståndare för Institutet för Mediestudier.

Efter metoo år 2017 duggade fällningarna i Granskningsnämnden, Pressens opinionsnämnd och Mediernas etiknämnd tätt.

– Det var en exceptionell tid, säger Lars Truedson.

Truedson och de övriga författarna av rapporten efterlyser en fördjupad granskning om vad som egentligen hände i medierna under denna period och hänvisar till en norsk modell.

– Där har mediebranschen, ibland fackförbundet och ibland utgivarna, tillsatt några forskare eller journalister, en grupp betrodda personer, för att göra ett professionellt jobb för att ta reda på vad som egentligen hände.

Lars Truedson menar att det skulle kunna ge slutsatser om hur medierna borde göra för att förbättra medietiken nästa gång något liknande händer.

– Det har varit väldigt lyckat i Norge, jag tycker att det vore viktigt att på det sättet på djupet dra lärdomar av journalistiken under metoo, säger Lars Truedson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer