Deichmanske bibliotek i Oslo. Foto: Berit Roald/TT

Ny rapport: Färre lånar böcker på bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Antalet folkbibliotek har minskat i de nordiska länderna sedan 2015. Störst minskning syns i Sverige där antalet har minskat med 36 stycken bibliotek, enligt en ny rapport från Kulturanalys Norden. Samtidigt minskar boklånen med 16 procent i de nordiska länderna.

Under 2018 fanns totalt 2 993 folkbibliotek i de nordiska länderna, bortsett från Island. Samtidigt har antalet folkbibliotek minskat stadigt sedan 2015. Det gör också antalet fysiska lån på folkbiblioteken, enligt en ny rapport från Kulturanalys Norden som presenterades under tisdagen.

Sveriges folkbibliotek blir färre

Enligt rapporten, som tagits fram på uppdrag av de nordiska kulturministrarna, står Sverige för den största minskningen. Här har 36 folkbibliotek lagts ned mellan 2015 och 2018, till sammanlagt 1109 stycken. På andraplats kommer Finland med en minskning på totalt 29 folkbibliotek. Samtidigt har Finland och Sverige de största fysiska mediebestånden, med omkring 34 miljoner titlar och medier.

Flest folkbibliotek per invånare har Åland, Danmark har minst.

Allt färre lånar böcker

Även antalet fysiska lån minskade mellan 2010 och 2018 i Danmark, Finland, Åland, Norge och Sverige med 16 procent. Detta trots att befolkningen ökar. Den största minskningen syns i Danmark där mängden lån minskade med 35 procent. Finländare och ålänningar lånade mest 2018.

I rapporten pekar Kulturanalys Norden också på vikten av att de nordiska länder för nationell statistik gällande folkbibliotekens utveckling, och att den är samordnad. Den statistik som nu skiljer sig mellan olika länder, och i vissa fall saknas relevant statistik, bland annat i Islands fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer