I sin rapport skriver forskarna Peter Jakobsson och Fredrik Stiernstedt om hur de anser att tv-programmet Ullared porträtterar arbetarklassen på ett negativt sätt. Foto: Bertil Ericson / TT

Ny rapport från facklig tankesmedja: ”arbetarklassen är osynlig i svenska medier”

Publicerad

En rapport från den fackliga tankesmedjan Katalys vill visa hur svenska medier osynliggör arbetarklassen.

– Klass påverkar det sätt man ges – eller inte ges – en röst i medierna, säger Fredrik Stiernstedt, en av författarna bakom rapporten.

Den fackliga tankesmedjan Katalys lanserade i dag en rapport där de visar hur de anser att arbetarklassen är underrepresenterad i svenska medier.

Fredrik Stiernstedt och Peter Jakobsson, kommunikationsforskare vid Södertörns högskola, är författare till rapporten som beställts av Katalys. De skriver att mediernas osynliggörande av arbetarklassen kan göra så att många människor slutar att ta del av traditionell nyhetsrapportering i dagspress, tv och radio.

”Klass har betydelse”

Med arbetarklass menar Stiernstedt och Jakobsson de personer som jobbar inom LO-anslutna yrkesgrupper och som lägre tjänstemän. Rapporten har ett särskilt fokus på representationen i tv-program mellan 2015 och 2018.

– Det talas mycket om annan typ av representation, till exempel könsfördelning och etnisk mångfald. Vi ville visa att klass också är en kategori som har betydelse, säger Fredrik Stiernstedt till Kulturnyheterna.

Sämst på att ha med människor från arbetarklassen är SVT. I rapporten hävdas att endast 5% av de människor som syns och hörs i public service-tv är från arbetarklassen.   

Katalys riktar även kritik mot några av de program där de menar arbetarklassen finns med, till exempel Ullared (Kanal 5), Lyxfällan (TV3), Aldrig mera fet (TV3) och Riktiga karlar (TV4). De menar att materialet ofta redigeras så att deltagarna verkar sakna självkontroll och tvingas känna skam.

”Klassblindhet” inom media

Enligt Fredrik Stiernstedt och Peter Jakobsson finns en utbredd ”klassblindhet” bland medieproducenter. Det gör att människor från arbetarklassen porträtteras på ett stereotypt vis och som ”vanlisar”. De skriver:

”Vanliga människor karaktäriserades, enligt producenterna, av att de finns på vissa platser (i förorterna, i glesbygden) och att de har en viss ”affektiv stil” (utan självdistans, knasiga, roliga, annorlunda, bjussiga) – och framförallt av att de inte är som oss (det vill säga som producenterna).”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.