Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Museibesöken ökade i sommar, visar en ny rapport. Hör Gunnar Ardelius, generalsekreterare på Sveriges museer, berätta varför. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ny rapport: Sju miljoner museibesök i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Besökssiffrorna till landets museer ökade med 8 procent under sommaren, jämfört med samma period förra året. Det visar en ny rapport från branschorganisationen Sveriges museer som bygger på svar från 163 av landets museer.

Museerna har totalt haft 7 miljoner besök under sommaren vilket innebär att besökssiffrorna är tillbaka på samma nivåer som 2019.

– Det har varit en riktig museisommar i Sverige. Det här är ett styrkebesked. Museerna står stadiga som besöksmagneter och visar på sin viktiga roll i samhället, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare på Sveriges museer.

Ökningen har att göra med flera faktorer. Enligt Gunnar Ardelius så har museerna slutgiltigt kommit tillbaka efter pandemin, turismen har bidragit positivt liksom det regniga vädret.

Fri entré ger fler besökare

Rapporten pekar också på att regeringens beslut att ta bort fri entré på de statliga museerna förra året har bidragit till färre besökare. Besöken hos de museer som tar en entréavgift ökade med i snitt 6 procent jämfört med de museer som har fri entré.

– En trend som går att se är att borttagandet av fri entré på statliga museer gav färre besök, men att övriga museer med fri entré har ökat besöken med 14 procent, säger Gunnar Ardelius.

De tio mest besökta museerna

Här är de tio mest besökta museerna sommaren 2023.

1. Stiftelsen Skansen – 631 671 besökare

2. Vasamuseet – 566 397

3. Gotlands museum – 272 136

4. Gamla Linköping – 185 193

5. Malmö museum – 181 670

6. Nordiska Museet – 157 553

7. Helsingborgs museum – 156 176

8. Wadköping – 145 135

9. Naturhistoriska riksmuseet – 142 748

10. Marinmuseum – 130 491

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.