Foto: Jens Sølvberg

Ny rapport: Allt grövre attacker på pressfriheten i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Fler lagar, mer övervakning och hårdare straff. Under pandemin och inför det ryska parlamentvalet har pressfriheten i Ryssland försämrats, det visar en ny rapport från organisationen Reportrar utan gränser (RUG).

– Det är en oerhört dramatisk och sorglig utveckling vi ser, säger Erik Halkjær, ordförande för RUG Sverige.

Under de senaste månaderna har det ryska parlamentet med president Vladimir Putin i spetsen ökat attackerna på fria och oberoende medier och journalister, det visar RUG:s nya rapport.

Rapporten som släpps idag, är en uppföljning av den rapporten som kom 2019 och framtagen av RUG:s tyska sektion i samband med coronarestriktionerna och det ryska valet.

Erik Halkjær, ordförande för RUG Sverige, beskriver situationen för journalister och medier i Ryssland som mycket allvarlig.

– I rätt snabbt takt har Vladimir Putin instiftat ett hundratal lagar som påverkar journalister och medier. Man måste registrera sig som utländsk agent, man kan riskera fem års fängelse för förtal eller för att sprida falsk information, internetleverantörer och telefonoperatörer måste kunna lämna ut information till staten. Som journalist och medborgare är det i princip omöjligt att komma undan övervakningsapparaten i Ryssland idag, säger han.

Mer övervakning och hårdare straff

I Ryssland har flera nyhetssajter har fått stänga ner sina verksamheter och allt fler medier har tvingats registrera sig som utländska agenter. Den ryska regeringen har även förstärkt sin internetkontroll och infört allt hårdare fängelsestraff.

Enligt Erik Halkjær visar den nya lagstiftningen hur man inför det stundande valet, har som syfte att försvåra för oberoende medier och journalister att granska makten.

–  Det måste kunna vara varje medborgares rättighet i en demokrati att få tillgodogöra sig all information som finns från ett mångfald av mediaaktörer. Den ryska staten håller på att begränsa den möjligheten dramatiskt, så att det bara är statens propaganda som man får tillgodogöra sig. Vilket gör att man som medborgare inte kan göra fria val. Det blir i princip omöjligt snart att jobba som journalist i Ryssland, säger Erik Halkjær, ordförande för RUG Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.