Brian Cox i rollen som den skoningslöse mediechefen Logan Roy Foto: HBO

Kulturnyheternas guide till nya säsongen av Succession

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det dags att återse tv:s mest dysfunktionella familj. Säsong tre återvänder till urkampen mellan den åldrande mediemogulen Logan Roy och hans näst äldsta son Kendall.  

Men var befann vi oss egentligen när vi senast såg familjen Roy? Kulturnyheterna sammanfattar de viktigaste trådarna ur säsong två.  

I sitt hjärta är Succession en klassisk tv-såpa i rakt nedstigande led från Falcon Crest eller Dallas. Samtidigt är den något av det mest raffinerade som producerats efter Mad Men. Serien är å ena sidan en chockerande inblick i de ofattbart rika och omoraliskas liv, men kanske främst en berättelse om övergrepp och hur dess svallvågor kan kännas i generationer. 

Här är rollfigurernas läge inför säsong tre:

Roman

Kieran Culkin i rollen som Roman Roy Foto: HBO Nordic

Precis hemkommen från ett kidnappningsdrama var playboy-sonen märkbart berörd och undrade om inte syskonen kunde vara intresserade av att prata ”normalt”. Det var de inte, men Roman uppbådade åtminstone modet att säga sanningen till sin pappa: miljardaffären som skulle ta Waystar RoyCo ur aktieägarnas grepp skulle sannolikt inte bli av.  

Chans att efterträda Logan: större än någonsin. Roman mognade sent men märkbart. Han har Logans öra nu.  

Siobhan

Sarah Snook i rollen som Siobhan Roy Foto: HBO Nordic

Skakad av maken Toms sammanbrott valde hon att offra Kendall och blev i utbyte lovad en ”senior position” i företaget av sin far. Ganska långt från början av säsongen då hon utnämndes till efterträdare. Shiv är smart och hänsynslös men har lite för gott självförtroende för Logans smak.  

Chanser att efterträda Logan: små. Logan har tydligt visat att han inte vill. Samtidigt har han tydligt visat att han vill. Knepig sits för familjens enda syster.

Kendall

Jeremy Strong i rollen som Kendall Roy Foto: HBO Nordic

Säsongen inleddes med en förnedrande presskonferens där en stammande Kendall läste innantill från pappas papper och avslutades med en explosionsartad presskonferens där han rev manuset och istället annonserade sin ambition att förgöra gubben. Till sin hjälp har han kusin Gregs hemliga dokument.  

Chanser att efterträda Logan: För tillfället mindre än någonsin, trots att Kendall antagligen är den som skulle klara jobbet bäst.  

Tom

Matthew Macfadyen i rollen som Tom Wambsgans Foto: HBO Nordic

Den ingifte och ständigt hunsade maken till Shiv samlade äntligen modet att berätta sanningen: han är inte intresserad av trekanter och öppna förhållanden. Han vill bara vara med sin fru. I ett trotsigt sammanbrott/självmordsförsök tog han en bit kyckling från Logans tallrik, smaskade i sig hälften, och lade tillbaka resten.  

Chanser att efterträda Logan: Små men inte obefintliga. Ingen tar Tom på allvar, men hans nya urflippade persona kanske är precis vad som behövs för att ta kommandot över företaget? 

Greg

Nicholas Braun i rollen som Gregory Hirsch Foto: HBO Nordic

Vi vet inte när eller hur, men den hale kusinen valde team Kendall i sista avsnittet och är sannolikt på väg för att tillsammans med denna förstöra Waystar RoyCo och Logan. Det betyder sannolikt att hans buttra morfar Ewan återfört honom i sitt 250 miljoner dollar-testamente och framtiden ser ljus ut.  

Chanser att efterträda Logan: Allvarligt talat. Varför inte – i slutändan? Greg är immun mot Logans värsta sadism eftersom han inte är Logans barn. Men han är ändå familj och bevisligen smart nog att manövrera på den högsta toppen.  

Logan

Brian Cox i rollen som Logan Roy Foto: HBO Nordic

För första gången var det väl ändå något liknande stolthet vi såg i den grymme Logans ansikte när han insåg att hans son tvärtemot vad han hävdat faktiskt är en ”killer”. Känslan är nog övergående eftersom den Kendall försöker mörda är Logan själv. Hämnden kommer sannolikt vara skoningslös.  

Connor

Alan Ruck i rollen som Connor Roy Foto: HBO

Den äldste sonen hade förlorat kännbara summor på den misslyckade produktionen av teaterföreställningen Sands – skriven av hans anställda älskarinna Willa. Varken detta, eller faderns ogillande, verkar bromsa hans ambitioner att bli USA:s president. Konstigare saker har hänt, och hans följare - ”Con-heads” -  är lojala hans vision av ett samhälle utan skatter.  

Chanser att efterträda Logan: Mikroskopiska. Connor har ingen insyn i företaget och betraktas av de andra som en clown. Inte utan orsak. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.