John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney och George Harrison på omslaget till singeln I'll be on my way från 1963. Foto: TT

Forskning avslöjar hemligheten bakom den perfekta poplåten

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Tyskland har studerat 745 låtar för att ta reda på vad som utgör den perfekta poplåten. Det tycks vara en kombination av igenkänning och överraskning, visar ny studie.

Vid Max Planckinstitutet i Tyskland har man studerat kombinationerna av 80 000 ackord i 745 poplåtar, rapporterar Vetenskapsradion. Det handlar om låtar som legat på amerikanska Billboardlistan, av bland andra The Beatles och James Taylor. Med hjälp av datorer har forskarna även analyserat försökspersoners hjärnaktivitet.

Resultatet visar att vi njuter av en låt om det finns en balans mellan det välbekanta och det okända, ett överraskningsmoment. Då aktiveras hjärnans belöningssystem vilket forskarna menar kan förklara varför vi blir lite gladare av vissa poplåtar.

Studien publiceras i Current Biology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.