Kommer svenska medier att granskas av samma oberoende instans i fortsättningen? Foto: TT/SVT

Ny utredning: Alla medier ska granskas av en medieombudsman

Uppdaterad
Publicerad

Om tryckta medier kränker en enskild persons privatliv, kan Allmänhetens pressombudsman klandra dem. Men public service-bolagen granskas av en annan instans: Granskningsnämnden. Nu öppnar en ny utredning för att alla svenska medier istället ska granskas av en och samma medieombudsman.

Alla som vill anmäla en publicering om kränkt privatliv, ska i fortsättningen kunna vända sig till en instans istället för två. Den nya Medieombudsmannen. Det föreslår en ny utredning av radio- och tv-lagen. Det skulle innebära att uppdraget för den statliga Granskningsnämnden ändras, och publiceringar som public service-bolagen har gjort, oavsett plattform, ska utredas av ett oberoende, självreglerande pressetiskt system. Samma sak ska även gälla TV4.

Införs till årsskiftet

Det nya, utvidgade medieetiska systemet är tänkt att införas direkt efter årsskiftet. Allmänhetens Pressombudsman (PO) och Pressens opionsnämnd (PON) byter då namn till Allmänhetens medieombudsman (MO) och Mediernas etiknämnd (MEN). Branschorganisationen Utgivarna är initiativtagare till det nya systemet. De välkomnar utredningens slutsats, som nu har överlämnats till kulturdepartementet.

– Nu hoppas vi på en skyndsam hantering i regering och riksdag, så att en ändring av sändningstillstånden snabbt kommer på plats. Vi är från mediernas sida redo att starta ett system som värnar mediernas oberoende samtidigt vi som tar ansvar för att skydda den enskildas integritet, säger Patrik Hadenius, vd på Utgivarna i ett pressmeddelande.

Beslutet välkomnas

Även Journalistförbundet reagerar positivt.

– Det är väldigt positivt att utredningen kommer fram till att det går att överlåta viss kontroll som idag ligger på Granskningsnämnden till det självreglerande systemet. Vi hoppas att politikerna så snabbt som möjligt nu genomför de förändringar som behövs, säger Ulrika Hyllert, ordförande i förbundet enligt ett pressmeddelande.

SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterar:

– Jag välkomnar utredningens förslag eftersom det stärker den enskildes möjligheter att få sin sak prövad oavsett var det sänts eller publicerats. För SVT är det viktigt eftersom det tidigare inte gått att pröva om onlinepubliceringar har kränkt enskilds privatliv. Det är viktigt att möjligheten finns, främst för individen, men också för Sveriges publicister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.