Se den högupplösta utställningen i klippet. Foto: AFP/MAURO PIMENTEL

Ny utställning visar Vincent van Gogh i 8K

Uppdaterad
Publicerad

I Rio de Janeiro ställs just nu flera verk av Vincent van Gogh ut – men inte i gammal hederlig tavelform. Konstnärens målningar visas nämligen i rörlig form till tonerna av bland annat The Beatles och Pink Floyd.

I den Brasilianska staden Rio de Janeiro har en ny utställning av Vincent van Goghs verk slagit upp dörrarna. Vad som ursprungligen var tavlor visas nu i högupplöst video, 8K, istället. 8K avser en bild eller video med en bredd på cirka 8000 pixlar och är den högsta upplösningen som definierats för inspelning av video.

– Det tog oss ett team på 50 personer och sex månader att utveckla det här projektet och vi har blandat olika teman för att dekonstruera van Goghs verk, säger Rafael Reisman som är exekutiv producent för utställningen.

Utställningen ljudsätts av bland annat Beethoven, Pink Floyd och The Beatles.

Vincent van Gogh var en nederländsk konstnär som levde mellan 1853 och 1890. Hans mest kända verk består av ”Stjärnenatt”, ”Solrosor” och sitt självporträtt. Van Gogh anses vara en av den moderna konstens och expressionismens främsta föregångare.

Van Goghs dödsdag inträffade den 29 juli, på dagen 132 år innan den här artikeln publicerades.

Se utställningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.