Hör kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) om gangsterrap och hot mot journalister. Foto: TT

Kulturministern: Viktigt att titta på vad gangsterrappen leder till

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nya kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) vill titta närmare på om gangsterrap leder till brott.

– Det är väldigt viktigt att titta på det och se: Vad leder det till?, säger hon.

Debatten om gangsterrappens eventuella effekter på brottsligheten har debatterats de senaste månaderna.

Efter mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg gick Sverigedemokraterna ut och efterfrågade att Brottsförebyggande rådet (Brå) utreder genrens skadeverkningar. Partiet öppnade också för att stoppa public service från att spela gangsterrap i radio.

”Måste vända på varje sten”

Statsminister Magdalena Andersson (S) har sagt att det är varje ministers uppgift att ”vända på varje sten” för att bekämpa gängkriminaliteten.

Som svar på detta vill kulturminister Jeanette Gustafsdotter ta tag i hoten mot journalister och utesluter inte att just gangsterrappen kan behöva utredas.

– Absolut titta på det och se om det leder till brott. Då måste vi göra någonting åt det, annars ska vi absolut inte göra det, säger hon.

”Prata om allvaret”

Vad kan du som kulturminister göra för att motverka gängkriminaliteten?

– Förhoppningsvis kan jag påverka, ta debatten och prata om allvaret i den här situationen. Att få unga att möta kultur och musik på ett annat sätt så att det inte leder till våld.

Hur gör man det?

– Det är för tidigt för mig att säga. Men jag har en bakgrund från Fryshuset där jag ser hur man har kultur och musik för att möta och motverka segregation och använder kraften på ett positivt sätt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.