Karin Smirnoff: Nya Millenniumboken utspelar sig i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med SVT berättar författaren Karin Smirnoff för första gången om sin uppföljare i Millenniumserien.

– Jag hade absolut inte tagit över vad som helst, men på grund av Lisbeth Salander kändes det lite som att få fortsätta vara i janakippo, berättar hon för SVT:s Babel.

Det var i december det meddelades att författaren till janakippo-trilogin blir den som skriver vidare på Stieg Larssons världssuccé efter David Lagercrantz. Än så länge råder stor sekretess kring boken, som kommer ut först i höst. Men Karin Smirnoff avslöjar nu att hon inte tänker fortsätta på de tidigare Millennium-berättelserna.

– Jag har ju min idé om vad jag vill göra. Det måste finnas en utveckling, det kan inte vara Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander i statisk form, då kan jag inte skriva.

Flera nya skurkar

Historien kommer att utspela sig i Norrbotten och en 14-årig flicka blir central, liksom en liten pojke. Och flera nya Millenniumskurkar kommer att dyka upp. Bland dem en ensling som älskar havsörnar.

– Det är så roligt att skriva om ondska! Där finns både action och kontradiktion. En person kan vara fruktansvärt vidrig, men samtidigt ha ett försonande drag. Det blir nästan ännu mer skrämmande då.

Ondska och våld är inga nya teman för Karin Smirnoff, de löper som en röd tråd genom både trilogin om janakippo och romanen Sockerormen.

– Det är något väldigt spännande med våld. Och lockande. Urilskan kan väckas i alla människor vid rätt tillfälle. När man utsätts för saker. När man måste försvara sig. Eller när nånting hotar utifrån.

Inga miljöbeskrivningar

Den stora utmaningen för Karin Smirnoff just nu handlar om själva genren, det är första gången hon skriver ren kriminallitteratur.

– I romaner kan man leka med krimgenren, men man behöver inte lösa nåt eller knyta ihop säcken. Så jag kommer nog att göra mer roman av krim än tvärtom, säger hon och skrattar.

Hon lovar också att det inte blir några utdragna miljöbeskrivningar.

– Jag tycker det är så fruktansvärt tråkigt! Jag vill hela tiden tillbaka till karaktärerna, det är där det händer.

Än så länge har ingen fått läsa något ur boken, men exklusivt för Babels sommarspecial läser Karin Smirnoff ett nyskrivet stycke.

Hela intervjun sänds i Babels sommarspecial, söndag 19 juni kl. 21.00 i SVT1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.